VISIT RUISSALO /
ENTREPRENÖRER I RUNSALA

FI | SV | EN

Runsala

Första kontakten med skärgården

Välkommen till Runsala!

Här hittar du caféer, restauranger, stränder, bastur, hotell och presenter

Första kontakten med skärgården

I Runsala möter du den närliggande skärgårdens unika natur och atmosfär.

Magnifika ekskogar, karga klippor och unik natur med åkrar och trädgårdar gör att en turist blir kär i Runsala vid första ögonkastet. Runsalas spetsvillor, spa, varv, Folkpark, Ruisrock och den botaniska trädgården har gjort ön känd. Välskötta stigar och rutter inbjuder dig att utforska öns unika natur och historia.

Stränderna i Saaronniemi och Folkparken bjuder in både vatten- och soldyrkare. Cykelvägar och bekväma avstånd gör Runsala till ett inbjudande resmål även för cyklister. Utöver egen bil tar du dig bekvämt till Runsala med buss nr 8. Till sjöss kan du ta dig till ön med vattenbuss som startar från Martinsilta och stannar vid Runsalas Båtvarv och Folk Parken. Dessutom erbjuder charterbåtar och båtar för uthyrning samt Jokitaxi olika möjligheter att bekanta sig med skärgården.

Bete och jakt

Runsala var betesmark under lång tid tills röjningen av skogsdungar till åkermark började på 1540-talet. Ruissalo upplevde sin första glanstid när Juhana Herttua kom till Åbo slott som Slottsherre och samtidigt härskare över kungagården 1556. Då blev också Runsala jaktmark för hertigen av Finland. Den kulturmiljö som byggts på Runsala består av en herrgård, gamla torp och sommarvillor byggda sedan mitten av 1800-talet.

Villaidyller

Att tillbringa sommaren på villan var en del av 1800-talets borgerliga livsstil. Byggandet av villorna påbörjades direkt efter att öns tomter arrenderades 1847, och idag har ön en mycket representativ villaarkitektur i olika åldrar.

Stadens borgerlighet hade förlorat det mesta av betesmarken runt staden i den nya stadsplan som gjordes efter branden i Åbo 1827. År 1845 överlämnade senaten Ruissalo till Åbo stad. Året därpå delades Runsala upp i tomter och tomterna hyrdes ut som sommarvillatomter. En tomt blev dock reserverad till rekreationsområde för alla mänskor. Rekreationsområdet kallades Allmän korridor, Promenade, och döptes senare om till Folkparken.

En utomhusplats för stadsbor

Strandpromenaden blev Åbobornas sommarutflyktsmål för trevliga strandpromenader. Det var på modet redan i början av 1800-talet och har varit särskilt populärt i skuggan av Runsalas gröna ekar. Nationalparken har alltid varit en samlingsplats, vars popularitet ökat i och med  restaurangen samt  poolen och sommarteatern som byggdes senare på 1900-talet

Ruisrock

Finlands äldsta kontinuerligt verksamma rockfestival Ruisrock hölls första gången i Runsalas Saaronniemi 1970. Sedan 1972 har den hållits, i Folkparken. På Ruisrock uppträder internationella toppartister varje år. De utländska artisterna på strandplattformen är alltid förvånade över de stora passagerarfartygen, Sverigebåtarna, som flyter förbi mycket nära stranden.

Gästhamnar

Förutom hamntjänster erbjuder Runsals Telakas gästhamn en restaurang, café, pizzeria och presentbutik. Det finns även plats i hamnen för tillfällig sidoförtöjning. Majoriteten av hamnplatserna är sk. pollare platser. Hamnens djupgående är 2-3 meter. Du tar dig enkelt till centrum med buss eller vattenbuss.

I Saaronniemi, framför Hotelli Ruissalo Spa, finns ytterligare en gästhamn som också erbjuder tjänster på hotellnivå. Det finns också en tankstation i hamnen.

Både klubbens medlemmar och gästbåtsfolket trivs i Åbo Yachtklubbs hemmahamn. Hamnen är den Roope-hamn som uppfyller miljökriterierna och är reviderad av Håll skärgården ren rf. Restaurang Maininki är öppen från maj till september. Skipperis stadsbåtstjänst är också tillgänglig från hamnen. Vår bensinstation ingår i Seapoint-kedjan.

Mer information om Runsala

Mer information om Runsala naturstigar hittar du på Åbo stads hemsida. https://www.turku.fi/ruissalo

Entreprenörer i Runsala

Denna karta har möjliggjorts av Egentliga Finlands förbunds AKKE-projekt, med tillhörande budgetmedel för att stödja hållbar tillväxt och vitalitet i regionerna. Huvudsamordnare har varit Sanna Suomi / Villa Kuuva, som har fått lokala företagare att samarbeta inom området synlighet, information och samarbete. Med hjälp av kartan  lyfter vi fram öns tjänster för både turister och lokalbefolkning. Kontakta oss om du känner att du hör till gänget.

Ta kontakt
    I samarbete